Қалалық қоғамдық-саяси газет

Ақмешіт апталығы

Газет 1994 жылдан бастап шығады
» » Ораза тұтушыларға диетолог маман кеңес берді

Ораза тұтушыларға диетолог маман кеңес берді

Instagram желісіндегі танымал диетолог Нұрила Азизқызы қасиетті Рамазан айында ауыз бекітіп, ораза тұтатын халықты дұрыс тамақтануға шақырды. Маманның айтуынша, ораза кезінде дұрыс тамақтанудың адам денсаулығына пайдасы орасан зор. Одан бөлек, сәресінен кейін бірнеше сағат бойы қажетті энергияны алып, тез шаршап қалмау үшін тағамды сауатты таңдай білу керек. KAZ.NUR.KZ ораза қарсаңында диетолог маманның пікірімен бөліседі.
"Барша мұсылман қауымы асыған күткен Рамазан айы да келіп жетті. Бұл айдың сауабы мен қасиетін халық біледі деген ойдамын. Мен диетолог ретінде ауыз бекітетін жандарды дұрыс тамақтануға шақырғым келеді. Ораза ұстау арқылы Алла алдындағы күнәдан арылып қала қана қоймай, денсаулықты жақсартып, қан айналымын реттеп, денедегі артық шлактардан құтылуға мүмкіндік бар. Ораза кезінде дұрыс тамақтануға саналы түрде кірісу қажет", - дейді Нұрила.
 Диетологтың айтуынша, ауыз бекітушілер калорияны әдеттегіден тым төмендетіп жібермеу қажет.
"Егер адам оразаға дейін күніне 2000 калория тамақ жесе, ораза кезінде шамамен 500 калориядан ғана азайтуы тиіс. Сол кезде біз ағзаға стресс бермейміз. Мәселен, сәресіне күніне 8-9 сағат бойы күш беретін тағамдарды жеу қажет. Сонымен қатар, күніне 2 литр су ішу керектігін ұмытпаймыз. Ораза кезінде де судың мөлшерін төмендетпеуге болады. Ол үшін сәресіне ертерек тұрып, су ішіп алыңыз.
Ауызды сумен ашқан соң, тамақты жарты сағаттан соң жеген дұрыс. Ал ауыз бекіткенге дейін жүрек жалғайтын кезде тағы да су іше беріңіз. Бірақ сәресі мен ауызашарды ағзаға пайдалы тағамдардан құрағаныңыз жөн. Егер сәресіне бір печенье жеп, ауызашарға бешбармақ, палау дайындайтын болсаңыз, мұны асқазан дұрыс қорытпайды да, артық май жинала береді", - дейді ол.
Нұрила Азизқызы ораза кезінде дұрыс тамақтану үшін төмендегі тағамдар тізімін қолдануды ұсынады.
Сәресі: құрма, сұлы жармасы, банан, жаңғақтар, сиыр еті қосылған қарақұмық, қара нан, ірімшік, майсөк тары, сұлы жармасынан жасалған құймақ, сүт, жеміс-жидектен жасалған смузи;
Ауызашар: құрма, көкөніс қосылған тауық еті, ірімшік қосылған котлет, көкөніс салаттары, чечевица сорпасы, ірімшік қосылған фаршталған бұрыш, пеште піскен балық пен көкөніс, жылқы еті, сорпа;
Жүрек жалғау: айран, цитрусты жемістер, балғын салат, табиғи йогурт, қаймақ, сүзбе, жасымық қосылған айран.
 Диетолог маман ораза кезінде шайдың орнына қайнаған су ішкен дұрыс екенін айтады. Сонымен қатар, жүрек жалғайтын тамақты ауызашардан соң 2-2,5 сағатта жеген пайдалы.
27 сәуір 2020 ж. 644 0

PDF нұсқалар мұрағаты

№92 (1693)

28 қараша 2020 ж.

№91 (1692)

24 қараша 2020 ж.

№90 (1691)

21 қараша 2020 ж.

Жаңалықтар мұрағаты

«    Желтоқсан 2024    »
ДсСсСрБсЖмСбЖс
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031 

Суреттер сөйлейдi

ТҮНГІ ҚЫЗЫЛОРДА
01 қараша 2017 ж. 14 420 0
  • Акимата Кызылординской области
  • Сайт президента
  • Нұрлы жол
  • Рухани Жаңғыру
  • Жаңғыру 30
  • Egov
  • Digital Kazakhstan
  • Нақты қадам