Қалалық қоғамдық-саяси газет

Ақмешіт апталығы

Газет 1994 жылдан бастап шығады
» » ҒАЛЫМДАР ҚАТЕРЛІ ІСІК ҚАУПІН АРТТЫРАТЫН ТАҒАМДАР ТІЗІМІН ЖАСАДЫ

ҒАЛЫМДАР ҚАТЕРЛІ ІСІК ҚАУПІН АРТТЫРАТЫН ТАҒАМДАР ТІЗІМІН ЖАСАДЫ


Франция мен Бразилия ғалымдарының біріккен тобы өңделген азық-түлік пен онкологиялық аурулар арасында байланыс барын анықтады, - деп хабарлайды MedicalXpress. Бұл жөнінде
Тengrinews.kz жазды.
Нан тағамдары, снектер, газдалған сусын, қанты бар жүгері үлпектері, жартылай дайын өнім және қалпына келтірілген ет өнімдері "ультраөңделген" деп есептеледі. Мұндай тағамдарда қант, май, тұз көп және дәрумен мен жасұнық өте аз. 43 жас шамасындағы 104 980 әйел мен ер адам қатысқан зерттеуде олар 24 сағаттық екі онлайн сауалнама толтыру керек болды. Сұрақтар тағамның 3 300 түріне қатысты болды. Зерттеу кезінде ғалымдар қатысушылардың жасын, жынысын, білім деңгейі, онкологиялық ауруларға бейімі, зиянды әдеттері мен физикалық дайындығының деңгейін ескерді. Зерттеу қорытындысы өңдеуден өткен азық-түлікті пайдалануды 10 пайызға арттыру онкологиялық ауруларға шалдығу қаупін 12 пайызға жоғарылататынын көрсетті. Оның ішінде сүт безі обырына шалдығу көрсеткіші 11 пайызға артады екен. Ғалымдар тобының пайымынша, бұл мәселе тереңірек зерттеуді қажет етеді. Зерттеу қорытындыларына сүйене отырып, ғалымдар қазірден бастап тамақтану жүйесін реттеуге және өңдеуден өткен азық-түлік түрлеріне салықты арттыруға шақырып отыр.
17 ақпан 2018 ж. 1 596 0

PDF нұсқалар мұрағаты

№92 (1693)

28 қараша 2020 ж.

№91 (1692)

24 қараша 2020 ж.

№90 (1691)

21 қараша 2020 ж.

Жаңалықтар мұрағаты

«    Мамыр 2024    »
ДсСсСрБсЖмСбЖс
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031 

Суреттер сөйлейдi

ТҮНГІ ҚЫЗЫЛОРДА
01 қараша 2017 ж. 14 080 0
  • Акимата Кызылординской области
  • Сайт президента
  • Нұрлы жол
  • Рухани Жаңғыру
  • Жаңғыру 30
  • Egov
  • Digital Kazakhstan
  • Нақты қадам