Қалалық қоғамдық-саяси газет

Ақмешіт апталығы

Газет 1994 жылдан бастап шығады
» » ТАҒАМ ҚҰРАМЫНДАҒЫ ЕҢ ҚАУІПТІ ҚОСПАЛАР

ТАҒАМ ҚҰРАМЫНДАҒЫ ЕҢ ҚАУІПТІ ҚОСПАЛАР

   «Е» таңбасы мен реттік нөмір бүкіл әлемде консервант, дәм күшейткіш, қоюлатқыш, қопсытқыш ретінде қолданылатын тағамдық қоспаларды білдіреді. Олардың арасында қауіпсізі де, зияндысы да бар.
Егер «Е» әрпінің нені білдіретінін білсеңіз тағам құрамын талдау сізге оңай болмақ. Бұл – тағам құрамындағы қосымша ингредиенттерді анықтайтын сандық код. Егер код бірліктен басталса бұл тағам бояғыш. Егер екіліктен басталса бұл консервант, үш санынан басталса антиқышқылдандырғыш, 4 – тұрақтандырғыш, 5 – эмульгатор,  6 – хош иістендіргіш. Ал төрт мәнді код тәттілендіргіш бар екенін білдіреді. 
 
Зиянсыз «Е» қоспаларының тізімі:

E100 — Куркумин
E101 — Рибофлавин 
E106 — Рибофлавин-5
Е160a — Каротины
Е161b — Лютеин
E300 — Аскорбин қышқылы (С дәрумені)
E306-Е309 — Токоферол (Е дәрумені).
Е440 — Пектин
Е641, Е642 — L-лейцин және лизин (амин қышқылдары).
Е916, Е917 — Кальция йодат
17 сәуір 2018 ж. 1 252 0

PDF нұсқалар мұрағаты

№92 (1693)

28 қараша 2020 ж.

№91 (1692)

24 қараша 2020 ж.

№90 (1691)

21 қараша 2020 ж.

Жаңалықтар мұрағаты

«    Қаңтар 2025    »
ДсСсСрБсЖмСбЖс
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031 

Суреттер сөйлейдi

ТҮНГІ ҚЫЗЫЛОРДА
01 қараша 2017 ж. 14 435 0
  • Акимата Кызылординской области
  • Сайт президента
  • Нұрлы жол
  • Рухани Жаңғыру
  • Жаңғыру 30
  • Egov
  • Digital Kazakhstan
  • Нақты қадам