ҒАЛЫМДАР КƏРІЛІКТІ БАЯУЛАТУДЫҢ ҚАРАПАЙЫМ ƏДІСІН АЙТТЫ
Раш Университеті Медициналық орталығының мамандары жасыл жапырақты көкөністер есте сақтауды жақсартуға және басқа да когнитивті функцияларға көмектесе отырып, мидың қартаюын тежейтінін айтты, деп хабарлайды Baq.kz ақпарат агенттігі lenta.ru-ға сілтеме жасап.
Бұл туралы мақала Neurology журналында жарияланды.
Зерттеуге орта жасы 81-дегі егде жастағы 960 адам қатысқан. Олар әдетте қалай тамақтанатындары туралы сауалнамаға жауап беріп отырған. Сондай-ақ, қарттар жыл сайын когнитивті қабілетке (есте сақтау, ойлау, назар аудару) қатысты тестілер орындаған.
Ғалымдар зерттеуге қатысушыларды көкөністерді қанша тұтынатындарына қарай 5 топқа бөлген. Зерттеу нәтижесінде, жалпы алғанда жыл сайын барлық қатысушының ойлау қабілеті 0,08 стандартты бірлікке төмендеген. Бірақ, күн сайын аскөкті көбірек тұтынғандардың миы кәрілікке төтеп беретіні анықталған.
Зерттеушілердің айтуынша, олар көкөніс жегендерге қарағанда 11 жылға жас көрінген.